بسم الله الرحمن الرحیم
سلام
به نمایش درآوردن داستان حضرت یوسف در قالب یک سریال تلویزیونی را باید به فال نیک گرفت مخصوصا اینکه کارگردان آن جناب آقای فرج الله سلحشور قبلا نیز با به نمایش درآوردن داستان اصحاب کهف و ایوب نشان داده که حداقل بیش از سایر کارگردانان و همگنانش در این زمینه مهارت دارد. لیکن سریال حضرت یوسف با همه حسنی که داشت از آفت به دور نمانده که شایسته است به آنان پرداخته شود.
ما در سریال حضرت علی علیه السلام به کارگردانی میرباقری در صحنه ای شاهد آنیم که حضرت علی علیه السلام به تنهایی در دفتر خزانه داری بیت المال نشسته و فقط با یک دفتر و چند قطعه سنگ به تنهایی به حساب بیت المال رسیدگی می کنند. نکته وقتی جالب خواهد بود که بدانیم مملکت آنروز مسلمین از نزدیک هند گرفته تا مصر و شامات را نیز شامل می شده است. حال چگونه ممکن است که حساب و کتاب بیت المال حکومتی با آن وسعت فقط با چند ریگ انجام شود؟ نظیر همین اشتباه را در جلوه های سریال حضرت یوسف می توان مشاهده کرد. بعنوان مثال وضعیت سیلو ها و دریافت و ارائه گندم به گونه ای است که بیننده ای که از داستان یوسف بی اطلاع باشد و برای اولین بار آن را ببیند در وهله اول گمان خواهد کرد که این سیلو ها مربوط به شهری کوچک است مخصوصا اینکه ازدحام جمعیت هنگام تقسیم آنگونه که شاید به چشم نمیخورد. و جالبتر اینکه با همین شیوه تقسیم کشورها و ملتهای مجاور نیز گندم دریافت می کرده اند . یا سفرهای یوزارسیف میتوانست پرشورتر به تصویر کشیده شود؛ فراموش نشود که سینمای غرب با همین ترفندها و پرشور نشان دادن جلوه های مختلف فیلمها تاثیری عمیق بر روح مخاطب خویش می گذارد بنابراین هرگز نباید پرداختن به این مسائل به ظاهر جزئی مورد غفلت قرار گیرد. ریتم کند سریال مخصوصا در قسمتهای میانی نیز از آفتهای آن به شمار می آید. البته نقایص این سریال آنگونه که به نظر ناقص حقیر آمده بسیار فراتر از اینهاست که آنها را به صورت مبسوط با ارائه مدارک در قالب مقاله ای به سازمان تبلیغات اسلامی تحویل داده ام تا ببینم آقایان چه گلی به سر ما می زنند.
اما نکته دیگری که در اینجا گفتنش خالی از لطف نیست این است که اساسا داستان وصال یوسف و زلیخا به درستی به تصویر کشیده نشده و در این ماجرا آثار تحریف مشهود است. اولا نحوه آشنایی مجدد یوسف با زلیخا و استنکاف زلیخا از تمکین نیز از بافته های نویسندگان این سریال است که به یاری خدا در پست دیگری به تفصیل این مطلب خواهیم پرداخت.